Fabian Rucker 5

Fabian Rucker – saksofoni
Philipp Nykrin – klavir
Christian Neuschmid – gitara, lap steel gitara
Andreas Waelti – kontrabas
Andreas Lettner – bubnjevi

Saksofonista, kompozitor i producent Fabijan Ruker (Salcburg, 1985) odrastao je preslušavajući očevu kolekciju ploča, od The Beatles do Pink Floyd, od Baha do Arvo Perta i od Boba Dilana do Dženis Džoplin. Oprobao se na brojnim instrumentima pre nego što ga je direktor obližnje muzičke škole „proglasio“ saksofonistom. Nedelju dana kasnije već je imao prve časove saksofona, a potom dobio drugu ploču u životu (prva je bila Peća i vuk) Charlie Parker plays Standards. Od tada je bio opsednut idejom da postane muzičar.  

Studirao je saksofon i kompoziciju na Univerzitetu Anton Brukner; učio je o džezu, novoj muzici, Klasičnoj indijskoj muzici, kao i hip-hopu, slušajući po ceo dan Koltrejna, Šortera i M-Base izvođače. Godine 2009. osnovao je trio Namby Pamby Boy sa Filipom Nikrinom (klavijature) i Andreasom Letnerom (bubnjevi), snimivši sa njima nekoliko albuma. Potom je upoznao bubnjara Bobija Previta, sa kojim je ostvario raznovrsne projekte, sarađjujući sa brojnim istaknutim muzičarima, među kojima su Greg Ozbi, Nels Klajn, Zina Parkins, Čarli Hanter, Kertis Foks, Majkl Gembl i Džon Medeski. Počev od 2004. snimio je pedesetak albuma, ali debitovao kao lider tek 2019. godine sa albumom Hypocritical Mass (BMC Records), koji će biti okosnica njegovog prvog koncerta u Beogradu. 

Ostale saradnje (kao muzičar ili producent): Tomas Ganš, Majkl Mantler, Džim Blek,  Mühlbacher USW, Kristijan i Volfgang Mutšpil, Matijas Rug, Lia Pale, Gerald Prejnfalk, Hari Sokal, Volfgang Pušnig, David Helbok, Dejvid Marej, Sani Marej, Nouvelle Cuisine, Flip Philipp/Ed Partyka Dectet, Peter Herbert… 

fabianrucker.com

Podrška: Austrijski kulturni forum Beograd