BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL

Beogradski džez festival rođen je 1971. godine kao filijala čuvenog Newport Jazz Festivala, a u organizaciji Doma omladine Beograda. Među učesnicima prvog izdanja bili su Djuk Elington, Dizi Gilespi, Telonijus Monk, Ornet Kolmen i Majls Dejvis, odmah obezbeđujući Beogradu značajno mesto na džez mapi Evrope. Današnje ime festival je dobio 1974. godine, kada je produkciju u potpunosti preuzeo Dom omladine, a selekciju Aleksandar Živković. Festival je održavan dve decenije u kontinuitetu, predstavljajući brojne zvezde iz SAD, najznačajnije domaće džezere, kao i manji broj umetnika iz Evrope. Godine 1991. zbog građanskog rata u Jugoslaviji festival nije održan, a pauza je, neplanirano, trajala petnaest godina.

Obnovljen je 2005, a već dve godine kasnije grad Beograd ga je proglasio manifestacijom od posebnog kulturnog značaja. U evropskim okvirima pripada džez festivalima srednjeg obima, najčešće u trajanju od pet dana, sa po četiri ili pet koncerata po večeri, bez preklapanja. Većina programa održava se u Domu omladine Beograda, u Velikoj sali i sali Amerikana. Među učesnicima je obično oko petine domaćih izvođača, kao i toliko američkih umetnika, dok preostale čine gosti iz „ostatka sveta“, preovlađujuće sa evropskog tla. Zahvaljujući takvom „odnosu snaga“, festival je 2014. postao član Europe Jazz Network, kao prva (i još uvek jedina) srpska manifestacija u ovoj mreži.

Program je stilski raznovrsan, od tradicije do avangarde, sa brojnim žanrovskim pritokama koje odlikuju današnji džez trenutak. Naglasak je na umetnicima mlađe i srednje generacije, što se odražava i na publiku, koja je jedna od najmlađih na svetu. Posećenost je preko osamdeset odsto kapaciteta dvorana, a na svakom izdanju je po nekoliko programskih večeri rasprodato. Zahvaljujući osnivaču i glavnom pokrovitelju manifestacije, gradu Beogradu, kao i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, te donacijama brojnih diplomatskih predstavništava i inostranih kulturnih centara, cene ulaznica su izuzetno popularne, među najpristupačnijim u Evropi za programe najviše umetničke vrednosti.

Beogradski džez festival danas stremi da programski bude hrabar, intrigantan, svež i beskompromisan, otkrivajući najbolje u savremenom džezu iz svih krajeva sveta. Ova karakteristika ga je izvanredno preporučila međunarodnoj džez javnosti i stručnim medijima, koji ga redovno prate – sa festivala je, počev od 2005. godine, izveštavalo nekoliko desetina eksperata sa raznih krajeva planete, od SAD do Japana i od Velike Britanije do Italije. Osim namere da bude referentan u predstavljanju velikih svetskih džez dostignuća, festival na sebe preuzima obavezu da obezbedi najbolju odskočnu dasku za talentovane umetnike iz Srbije; organizuje originalne produkcije i showcase programe, ohrabrujući ih da se bave kreativnom umetnošću i povezujući ih sa svetom.