Stefano Di Battista “Morricone and More”

Stefano Di Battista – alt saksofon 
Fred Nardin – klavir 
Daniele Sorrentino – bas 
Luigi Del Prete – bubnjevi 

Alt saksofonista Stefano Di Batista (Rim, 1969) stekao je sklonost prema duvačkim instrumentima svirajući u detinjstvu sa orkestrom iz susedstva. Saksofon je odabrao u trinaestoj godini, a u džez se zaljubio slušajući ploče Arta Pepera i Kenonbola Ederlija. Ipak je počeo formalno obrazovanje u klasici, kao i svirao sa pop sastavima, dok ga susret sa alt saksofonistom Masimom Urbanijem nije konačno okrenuo ka ideji da postane džez muzičar. Na predlog pijaniste Žan-Pjera Komoa, početkom devedesetih se obreo u Parizu, gde je ubrzo ostvario kontakt sa bubnjarem Aldom Romanom, na čijim je albumima gostovao, i dirigentom Lorenom Kunjijem, koji ga je pozvao u novu postavu Orchestre National de Jazz 1994. godine. Dalje će njegova karijera biti više vezana za francusko tlo, mada je snimao i sa zemljacima Enrikom Ravom, Ritom Markotuli i Danijeleom Skanapjecom. 

Diskografski je debitovao 1997. godine sa albumom Volare, za u to vreme vodeću francusku produkciju Label Bleu. Već godinu dana kasnije izlazi mu prvi od pet albuma za slavnu kuću Blue Note, pod čijim okriljem ostaje deset godina. U nastavku karijere objavljuje kolekciju kompozicija posvećenih čuvenim ženama iz istorije sveta Woman’s Land (2011), kao i izdanja sa pevačicom Niki Nikolai i gitaristom Silvanom Likom, pored ostalog. 

Počev od 2016. Di Batista se potpuno posvećuje istraživanju muzike svoje zemlje. Najpre izdaje album sa „italijanskim standardima“, pa upečatljive džez obrade filmskih tema Enija Morikonea (2021), a na novom izdanju La dolce vita naći će se i muzika Nina Rote, Luća Dale, Paola Kontea i Bobija Sola.

http://www.stefanodibattista.eu/en/

Podrška: Italijanski institut za kulturu u Beogradu