Paal Nilssen-Love Large Unit

Niklas Barnö – truba  
Julie Kjær – alt saksofon i flauta   
Marthe Lea – tenor saksofon i flauta 
Per Åke Holmlander – tuba  
Kalle Moberg – harmonika 
Ketil Gutvik –  električna gitara  
Jon Rune Strøm –  kontrabas i bas gitara  
Christian Meaas Svendsen –  kontrabas i bas gitara   
Andreas Wildhagen –  bubnjevi i udaraljke  
Paal Nilssen-Love –  bubnjevi i udaraljke 

Pol Nilsen-Lav (1974) odrastao je u Stavangeru, gde su njegovi roditelji vodili džez klub: tako ga je džez od malena „uhvatio“, a za instrument je odabrao bubnjeve, koje je svirao njegov otac. Prva iskustva sa fri-džezom imao je već u Stavangeru, svirajući sa iskusnijim muzičarima, među kojima su Didrik Ingvaldsen i Frode Hjerstad. Potom upisuje džez studije u Trondhajmu, osnivajući i sopstveni kvartet Element. Godine 1996. seli se u Oslo, gde njegova karijera nastavlja punim zamahom u okviru brojnih sastava na sceni. Tri godine kasnije održao je prvi solo bubnjarski koncert, nastavivši da drži takve resitale i snima solo albume do danas. 

U dosadašnjoj karijeri snimio je preko dve stotine albuma kao lider ili sajdmen. Glavne saradnje: Mats Gustafson, Ingebrigt Hoker Flaten, Peter Brocman, Ken Vandermark, Džon Bučer, Nils Henrik Ashejm, Džo Mekfi, Lase Marhaug, Sten Sandel, Hokon Kornstad, Arto Lindsi… Odabrani sastavi: Townhouse Orchestra, Atomic, School Days, ADA, The Thing, Scorch Trio, Territory Band, FME, Boneshaker, The Quintet, Chicago Tentet… 

Ansambl Large Unit nastao je 2013. godine, predstavljajući orkestar promenljivog formata u kome uzimaju učešće brojni heroji skandinavske džez avangarde, a sa kojim je dosad objavio desetak albuma. Specifičnost čini „pojačana“ ritam sekcija u brojčanom balansu sa ekspresivnim duvačima. Slušalac otkriva uporišta inspiracije u „totalnom džezu“ Čarlsa Mingusa i Karle Blej, ukrštena sa nadahnućima folklorom Brazila i Etiopije, kombinujući disciplinovanu svirku u ritmu plemenskih rituala sa oštrim izletima smelih individualaca.

paalnilssen-love.com