Oded Tzur Quartet

Oded Tzur – tenor saksofon 
Nitai Hershkovits – klavir 
Petros Klampanis – kontrabas 
Cyrano Almeida – bubnjevi 

Izraelski saksofonista i kompozitor Oded Tzur rođen je u Tel Avivu 1984. godine. Studirao je džez i klasičnu muziku u Umetničkoj školi „Telma Jelin“ i na Jerusalimskoj akademiji, a potom i Indijsku klasičnu muziku na Roterdamskoj akademiji za svetsku muziku – bio je učenik bansuri majstora Hariprasada Čaurasije. Nadahnut time, razvio je originalnu tehniku koja proširuje mikrotonalne mogućnosti saksofona, a koju je nazvao Srednji put, predstavljajući svoje dostignuće u brojnim akademskim institucijama širom sveta. 

Od 2011. godine živi u Njujorku, gde je ubrzo osnovao svoj kvartet. Prva dva albuma, Like A Great River (2015) i Translator’s Note (2017), objavio je za ENJA Records, a sledeća dva, Here Be Dragons (2020) i Isabela (2022), za ECM Records. Na svim albumima kontrabas svira Petros Klampanis. Za bubnjevima je najpre bio Ziv Ravic, a potom Džonatan Blejk, dok je klavir prvo svirao Šaj Maestro, a kasnije Nitaj Herškovic. 

Džez portal All About Jazz proglasio ga je za „novog senzacionalnog kolosa saksofona“, japanski magazin CD Journal nazvao je njegov ansambl „Koltrejnovim kvartetom 21. veka“, britanski Jazz Wise je debi izdanje za ECM nazvao „instant klasik“, a kritičar Tomas Konrad zabeležio je da se „Tzurov muzički progres čini neprekinutim dok prolazi kroz bezbroj suptilnih modulacija, kao talasa u valovitoj reci.“ Osim numera sa prethodnih albuma na kojima se bavio istraživanjem veza indijske rage, džeza i Delta bluza, na prvom koncertu u Beogradu predstaviće i nekoliko novih kompozicija, koje će se naći na njegovom sledećem albumu My Prophet u izdanju ECM Records. 

odedtzur.com

Podrška: Ambasada Izraela u Srbiji