Leïla Martial & Valentin Ceccaldi “FiL”

Leïla Martial – vokal, elektronika 
Valentin Ceccaldi – violončelo 

Lejla Marsijal odrasla je u porodici klasičara. Prva znanja stekla je na džez koledžu u Marsijaku, nastavivši sa studijama u Tuluzu i San Sebastijanu, u značajnoj meri prateći razvojni put druga iz detinjstva Emila Parizijena. Ipak, jedno vreme se kolebala između glume i muzike – muzika je preovladala nakon trijumfa na prestižnom Concours de la Défense 2009, kada je postala prvi vokalni laureat u istoriji tog takmičenja. Diskografski je debitovala sa albumom Dance Floor (2012), a karijeru nastavila u sastavu Circles bubnjarke An Paseo, u duu FiL sa čelistom Valentinom Sekaldijem, te u sopstvenom triju Baa Box.  

Među uzorima ističe pevače Džin Li, Bobija Mekferina, Andreasa Šerera, Bjork i Mariju Žoao, instrumentaliste Erika Dolfija i Mederika Kolinjona, kao i sastav Magma. Osim različitih džez područja, istraživala je francuski folklor i romsku muziku, kao i muziku Pigmeja iz Konga, u okviru projekta ÄkÄ. Glas tretira kao instrument: zvuku daje prednost u odnosu na reči, da bi rečima potom odredila značenje odabranog zvuka. Peva lako i virtuozno, oponašajući zvuke koje poželi, ili stvarajući neobične predstave u divljoj improvizaciji. U triju Baa Box snimila je albume Baabel i Warm canto, najbolji vokalni album 2019. po izboru francuske Džez akademije, sa kojim je osvojila i Victoires de jazz 2020 za najbolji francuski džez vokal. 

Dekor za duo FiL čine nit koja se proteže ka horizontu, pesme Forea, Pursela i Berija koje lebde poput lutajućih duša, kao i neizmerna želja da se poigrava sa trenutkom. Njihov prvi album pojaviće se u novembru ove godine u izdanju BMC Records. 

www.leilamartial.com

www.valentinceccaldi.com

Podrška: Francuski institut u Srbiji