Isaiah Collier and The Chosen Few

Isaiah Collier – tenor i sopran saksofon
Benito Gonzalez – klavir 
Micah Collier – kontrabas
Michael Shekwoaga Ode – bubnjevi

Imaš dvadeset dve godine, sviraš saksofon, idol ti je Džon Koltrejn. Odabrao si trojicu ritmičara, dan Trejnovog rođendana i studio u kome je snimao Love Supreme da u svoju svitu pretvoriš nadahnuće retrogradnim Merkurom. Zvuči normalno, ali koliko je hrabrosti potrebno? 

Dvadeset trećeg septembra 2020. Ajsaja Kolijer (Čikago, 1998) ušao je u legendarni studio Rudija Van Geldera u Inglvud Klifsu. Oproštaj, poniznost, razumevanje, istina i usmeravanje su kosmička bića sa kojima se suočava na testu samokontrole i na putu duhovne spoznaje. Album Cosmic Transitions otvara meditativno ponavljanje naslova svite preko zvona, zvečki i čegrtaljki koje se bešavno pretoči u kratku fri-čarlamu. Dalje razbacuje gromove i munje tenorom i sopranom, masti i vrišti, vozi preko opsesivnog gruva i utrkuje se sa zahuktalim svingom. Iznenadna razlivena balada je samo britki fleš prividnog mira pre nego što Merkur opčini Kolijera na najžešći slobodni vez u finalu Kosmičkih promena. „Ne šokiraju njegove godine, već ono što svira“, zabeležio je o albumu kritičar magazina DownBeat Džošua Majers, časteći ga sa pet zvezdica. 

Saradnje (odabrano): Chance The Rapper, Stefon Haris, Karmen Bredford, Beni Mopin, Vajklif Gordon, Angel Bat Dawid and tha Brotherhood i Chicago Symphony Orchestra. Sa sastavom The Chosen Few objavio je albume Return of the Black Emperor (2018), The Unapologetic Negro (Live At The Coda Club Cafe) (2019), Cosmic Transitions (2021) i EP Lift Every Voice (2022), dok mu je na aktuelnom izdanju Beyond (2022) društvo pravio samo bubnjar Majkl Šekvoaga Ode (potpisali su duo kao I Am). 

colliersworld.com