Hugo Carvalhais “Ascetica”

Fábio Almeida – alt saksofon, flauta
Liudas Mockunas – tenor saksofon, klarinet
Fernando Rodrigues – klavijature
Gabriel Pinto – klavir, orgulje, sintisajzer 
Hugo Carvalhais – kontrabas, elektronika  
Mário Costa – bubnjevi

Kontrabasista i kompozitor Ugo Karvaljas je rođen u Oportu (Portugal), gde je diplomirao slikarstvo. Kao kontrabasista je u osnovi samouk, ali je učestvovao na brojnim seminarima pod vođstvom velikana kontrabasa mađu kojima su Ron Karter, Edi Gomez, Hajn Van de Gejn, Mario Pavone, Karlos Bika i Miroslav Vitous. Među umetnicima sa kojima je sarađivao su Žilijan Argeljes, Tim Bern, Dominik Pifareli, Emil Parizijen, Liudas Mokunas, Šila Džordan, Džefri Dejvis i Art Temen.  

U dosadašnjoj solo karijeri Karvaljas je snimio četiri albuma kao lider, sve za vodeću portugalsku produkciju Clean Feed. Sva ostvarenja naišla su na izuzetnu pažnju svetske kritike, nalazeći se među najboljim albumima godišnje produkcije u različitim anketama širom sveta. U tekstu na aktuelnom albumu Ascetica (2022), džez kritičar Gonsalo Falkao interesantno ih je uporedio sa klasifikacijom oblaka Luka Hauarda u delu On the Modification of Clouds (1802), predviđajući još jedan album kao peti tip oblaka i zakokruživanje ovog ciklusa. S druge strane, debi album Nebulosa (2010) bio je inspirisan beskonačno velikim, sledeće ostvarenje Particula (2012) beskonačno malim, dok je Grand Valis (2015) ispitivao prirodu sveta koji opažamo i u kome se krećemo. 

Aktuelno ostvarenje pak ponire u naše unutrašnje ja, u dubinu svesti, tamo gde smo suočeni sa enigmama, magijom, lepotom, čudom, svetlom i tamom. Zvuk Karvaljasovog seksteta izvanredno dokazuje da džez 21. veka može da primi u sebe i akustični mejnstrim i fjužn i breakbeat, komunicirajući i sa novom generacijom i sa onima koji su odrasli na Šorteru i Zavinulu.

hugocarvalhais.wordpress.com

Podrška: Ambasada Portugala u Srbiji i Institut Kamoiš