Dave Douglas Gifts Trio

Dave Douglas – truba
Rafiq Bhatia – gitara i elektronika
Ian Chang – bubnjevi i elektronika 

Dejv Daglas (Ist Orindž, Nju Džersi, 1963) jedan je od najkreativnijih džez umetnika modernog doba. Snimio je preko sedamdeset pet albuma kao lider, te još nekoliko desetina kao sajdmen. Prvi put je izabran za najboljeg trubača u anketi kritičara magazina DownBeat 2000. godine, i isti uspeh ponovio još dvanaest puta od tada. Više puta trijumfovao je i kao kompozitor, a nosilac je i nekoliko titula Jazz Journalists Association, stipendije Gugenheim, nagrada Doris Duke i Aaron Copland, kao i dve nominacije za Gremi. Zanima se za tradicionalni i savremeni džez, avangardu i elektroniku, klasiku, duhovnu muziku, američki folk, klecmer, pa čak i muziku Balkana. 

Stalni je član kvarteta Acoustic Masada, a učestvovao je i na brojnim drugim projektima Džona Zorna. Pisao je i muziku za moderni balet (trupa Triše Braun) i film (sastav Keystone, ozvučavanje nemih filmova Roskoa Fetija Arbakla i projekat sa Bilom Morisonom povodom stogodišnjice prvog Frankenštajna). Godine 2005. pokrenuo je produkciju Greenleaf Music, objavljujući, osim svojih, i albume bliskih kolega sličnog umetničkog senzibiliteta. Jedanaest godina je bio umetnički direktor Radionice za džez i kreativnu muziku u Banf centru (Kanada), a 2002. je osnovao festival nove trubačke muzike u Njujorku, koji i danas vodi. Predaje na Mannes School of Music i The New School of Jazz and Contemporary Music. 

Daglas je dva puta dosad učestvovao na Beogradskom džez festivalu, sa svojim kvintetom 2006, te kao kolider (sa Džoom Lovanom) sastava Sound Prints, 2012. godine. Inspirisan životom i umetničkim radom Čarlsa Lojda, aktuelni trio Gifts reflektuje mudrost, viziju i pozitivizam legendarnog saksofoniste i kompozitora, posebno istražujući Lojdovu fascinaciju muzikom Bilija Strejhorna. 

davedouglas.com