Émile Parisien Quartet: Let Them Cook (Francuska)

Emile Parisien – sopran saksofon, efekti / Soprano sax, effects

Julien Touery – klavir / piano 

Ivan Gélugne – kontrabas / upright bass

Julien Loutelier – bubnjevi, elektronika /drums, electronics

 

Sopran saksofonista i kompozitor Emil Parizijen (Kaor, 1982) nosilac je najvećih priznanja u francuskom i evropskom džezu: laureat je Prix Django Reinhardt za 2012. godinu, najbolji džez muzičar Francuske u 2014. (Victoires du Jazz), kao i najbolji inostrani instrumentalista 2016. (kategorija: drveni duvači) po mišljenju nemačke džez kritike (ECHO Jazz). 

Parizijen je studirao u Marsijaku i Tuluzu, bivajući rano u prilici da se sretne sa ikonama džeza tokom festivala Jazz in Marciac. U Parizu se nastanjuje 2000. godine, gde će kasnije osnovati kvartet inspirisan muzikom Koltrejna, Šortera i Kolmena, kao i klasičnom muzikom 19. i 20. veka, ekspresionistički po karakteru i sa naglašenim elementom improvizacije, u poslednje vreme uz blagi upliv elektronike. Vodio je i kvintet sa Joakimom Kunom, internacionalni sekstet Louise, kao i radio u duu sa Kunom, Vensanom Peranijem i Robertom Negrom. Član je i kolektiva sa Peranijem, Balakeom Sisokom i Vensanom Segalom, kao i kvarteta XXXX, sa Mihaelom Volnijem, Timom Lefebrom i Kristijanom Lilingerom. Među umetnicima sa kojima je sarađivao su i Mišel Portal, Džeki Terason, Danijel Imer, Jaron Herman, Džon Tejlor, Žan-Pol Selea, Ugo Karvaljas, Manu Kođa, Teo Kroker i Našit Vejts. Snimio je 14 albuma kao lider ili kolider; počev od 2014. je ekskluzivac prestižne nemačke produkcije ACT. 

Emil Parizijen je debitovao na Beogradskom džez festivalu u kvintetu Vensana Peranija 2016. godine, a već na sledećem izdanju predstavio i svoj kvartet. Taj ansambl ove godine obeležava dve decenije postojanja – ovog proleća objavili su novi album Let Them Cook.