Ognjen

Izložba fotografija “IMAGERY OF JAZZ” Anđelka Vasiljevića

Dom omladine Beograda u okviru 39. Beogradskog džez festivala predstavlja izložbu fotografija Anđelka Vasiljevića pod nazivom “IMAGERY OF JAZZ”. Na izložbi su prikazani portreti nekih od umetnika koji su tokom prethodnih godina nastupali na najstarijem srpskom džez festivalu: Enriko Rava, Čarls Lojs, Dajen Rivs, Stiven Bernstin, Imanuel Vilkins, Maria Šnajder, Kurt Eling, Luka Ignjatović i drugi.

Izložba će biće otvorena 24. oktobra u 18.00, uoči uvodnog koncerta ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala – STANKOVIĆ ALL STARS, koji je zakazan za 19.00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Maria Schneider, Beogradski džez festival 2023, foto Anđelko Vasiljević

POZIV NA PUTOVANJE

Kao jedinstvena forma, koja od izvođača zahteva i teorijsko znanje i maštovitost pri improvizaciji, džez nalikuje nekom egzotičnom kontinentu koji pleni svačiju pažnju, ali nikad ne biva do kraja otkriven.

Immanuel Wilkins, Beogradski džez festival 2022, foto Anđelko Vasiljević

I baš kao što Beogradski džez festival publici decenijama otkriva najpoznatije pripadnike planetarnog džezerskog bratstva, tako i Anđelko Vasiljević svojim fotografijama s festivalskih koncerata svima nama šalje svojevrsne razglednice misterioznog i zavodljivog džezerskog kontinenta.

Enrico Rava, Beogradski džez festival 2018, foto Anđelko Vasiljević

Stoga je veza između manifestacije međunarodnog ugleda i našeg nagrađivanog fotografa sasvim prirodna, baš kao i povezanost Vasiljevića sa džezom. Jer, on je džezer među fotografima.

Fish in oil, Beogradski džez festival 2018, foto Anđelko Vasiljević

Na pravila zanata koja je apsolvirao u redakciji „Politike”, Vasiljević nadovezuje razbarušeni osećaj za trenutak. Njegove fotografije imaju sopstveno „ja” i van novinskih stubaca. One nas pozivaju na putovanje po tom misterioznom i zavodljivom kontinentu zvanom džez. Na nama je da se odazovemo.

Dimitrije Bukvić

Stanley Clarke, Beogradski džez festival 2019, foto Anđelko Vasiljević
Stanley Clarke, Beogradski džez festival 2019, foto Anđelko Vasiljević

Anđelko Vasiljević je rođen u Beogradu, gde živi i radi. Stalno je zaposlen u dnevnom listu „Politika”. Fotografijom se bavi dugi niz godina. Osim u matičnoj redakciji, objavljuje u nedeljnicima i na informativnim veb sajtovima, a fotografije su mu objavljene na mnogim naslovnim stranama knjiga i magazina, plakatima, CD-ovima i u publikacijama. Izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu (Beograd, Šabac, Požarevac, Smederevo, Kragujevac, Novi Sad, Pula…). Dobitnik je više nagrada među kojima su: godišnja nagrada Udruženja novinara Srbije, nagrada novinske agencije „Beta”, nagrada međunarodnog festivala „Interfer” za društveno angažovanu fotoreportažu, nagrada za fotografiju na temu „April u Beogradu”, nagrada Radio Beograda za objavljene fotografije na sajtu RTS-a, nagrada „Interfer” za sportsku reportažu, Gran pri na međunaronom foto konkursu „Srbija danas”…

O svojoj ljubavi prema džezu, Anđelko Vasiljević kaže: „Džez je muzika posebnog osećaja i doživljaja. Pun je inspiracije i ideja, tako da ne čudi što ima više pravaca kroz svoj istorijski razvoj. Beogradski džez festival, kao prepoznatljivi muzički simbol Beograda, mi je omogućio da i ja učestvujem u tom putovanju i da pokušam da ostavim fotografski trag tog fascinatnog doživljaja i zato sam mu vrlo zahvalan”.

Arild Andersen, Beogradski džez festival 2021, foto Anđelko Vasiljević

Izložba će biti otvorena do kraja 2023. godine. Radno vreme: ponedeljak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00.