Lytton/Vandermark/
Wooley

Velika Britanija, SAD

Dom omladine Beograda, Velika sala

Paul Lytton - bubnjevi

Ken Vandermark - saksofoni, klarineti

Nate Wooley - truba

Sastav Lytton/Vandermark/Wooley okuplja heroje tri generacije džez umetnika u ekskluzivnoj akciji – tačno deset godina otkad su objavili jedini zajednički snimak u triju iz čikaškog kluba The Hideout na albumu The Nows.

Bubnjar Pol Liton (1947) jedan je od rodonačelnika britanske džez avangarde. Ostvario je revoluciju u tretmanu bubnjeva, shvatajući ih kao skup predmeta za stvaranje specifične atmosfere, naspram tradicionalne uloge u postavljanju i očuvanju ritma. Snimio je preko stotinu albuma, najviše sarađujući sa Ivanom Parkerom, Berijem Gajem i The London Jazz Composers’ Orchestra. Pravio je i svoje instrumente, poput litonofona, i bio pionir u domenu live elektronike.

Multiinstrumentalista Ken Vandermark (1964), laureat “Granta za genije” fondacije Mekartur već u trideset petoj godini, ostvario je svoje talente u domenu džeza, improva, nojza i roka, sarađujući sa najvećim ličnostima avangarde sa obe strane Atlantika. Snimio je preko dve stotine albuma kao lider/kolider (Vandermark 5, DKV Trio, Made to Break, Sonore, The Resonance Ensemble…) ili sajdmen, te imao važnu ulogu u oblikovanju savremene čikaške džez scene.  

Trubač Nejt Vuli (1974) živi u Njujorku od 2001. godine – jedan je od predvodnika bruklinskog džeza, improva i nojza, improvizator fascinatne tehnike, kao i uspešan lider i kolider nekoliko ansambala. Među legendama džeza sa kojima je sarađivao su Džon Zorn, Entoni Brekston, Ivan Parker, Vadada Lio Smit i Džo Moris. Snimio je blizu stotinu albuma, urednik je onlajn magazina Sound American, kao i osnivač produkcije Pleasure of the Text Records.