John Scofield Trio

John Scofield – gitara
Vicente Archer – bas
Bill Stewart – bubnjevi 

Gitarista Džon Skofild (Dejton, 1951) prvi put je široj javnosti upao u oči kada je zasvirao u bendu Majlsa Dejvisa 1982. godine. Mada je već imao desetogodišnje profesionalno iskustvo – svirajući sa velikanima džeza među kojima su Džeri Maligen, Čet Bejker, Bili Kobem, Čarls Mingus i Dejv Libmen, kao i objavljujući nekoliko solo izdanja – tek ga je posao kod Majlsa izbacio u džez orbitu: snimio je sa njim tri albuma, imao veliku solo minutažu i više puta bio potpisan kao (ko)autor numera. 

U svom izrazu udružio je mladalačku ljubav prema Bitlsima i bluzu, bibap tradiciju i Koltrejnov modalni razvoj, te džez-rok i fjužn svoje generacije. Otvorenost prema različitim žanrovima inspirisala je stilski zaokružene albume na kojima je predstavljao fank, bluz, Nju Orleans ritam i bluz, gospel, kantri, elektro-džez, hip-hop, standardni i autorski džez.  

Snimio je preko četrdeset albuma kao lider i preko stotinu kao sajdmen, a prvi Gremi (za najbolji instrumentalni džez album Past Present) dobio je tek 2016, skoro četiri decenije otkad je diskografski debitovao sa albumom John Scofield Live. A onda se otvorilo – i sledeći album Country for Old Men osvojio je istu nagradu, plus je „uhvatio“ Gremi i za najbolji improvizovani džez solo („I’m So Lonesome I Could Cry“). Nosilac je počasnog doktorata Berkli koledža od 1997. i profesor u školi Stejnhard, na Njujorškom univerzitetu. 
Na Beogradskom džez festivalu prvi put je nastupio 2006. godine, kao zvezda 22. izdanja manifestacije. U istoj ulozi je i sedamnaest godina kasnije, kao i na istom mestu, u MTS dvorani. Koncert se održava u sklopu svetske promocije Skofildovog novog, dvostrukog albuma Uncle John’s Band, koji dve nedelje pred festival obajvljuje čuvena minhenska produkcija ECM Records.

https://www.johnscofield.com/