HI5

Austrija

Dom omladine Beograda, Velika sala

Chris Norz - bubnjevi

Philipp Ossanna - gitara

Matthias Legner - vibrafon

Clemens Rofner - bas

Bubnjevi, gitara, vibrafon i bas dovoljni su da momci iz sastava HI5 ležerno sruše granice između muzičkih žanrova. Bivajući istovremeno i kreativni i razigrani, oni pozivaju na avanturu i nude čisto uživanje, opčinjavajući publiku lakoćom izvođenja i slobodom u interpretaciji kakvu ne čujete svaki dan.

Svoj izraz opisuju kao „Minimalna kamerna džez muzika“, čime otvaraju širok spektar igrivih i intelektualnih mogućnosti za delovanje. Džez u ovom opisu označava naravno slobodni duh, oslobađanje ideja koje je svojstveno izvođačima tog muzičkog žanra. Ali, njih zanima i pedantno brušenje sofisticiranih kompozicija i aranžmana, kompleksne i povremeno veoma zamršene strukture, što je blisko klasičarima. Gradeći konceptualni most između modernog džeza i kamerne klasike, nije im strano ni nadahnuće raznim poljima popularne muzike, među kojima su progresivni rok sedamdesetih, trip-hop, kao i elektronika. Iskreno, ova muzika baš i nije „minimalna“. Preciznije bi bilo reći da nije rastrgnuta, već logična i dosledna u razvoju i dizajnu, ispunjavajući i srce i mozak.

Počev od 2011. godine kvartet HI5 objavio je šest albuma, odsviravši preko tri stotine koncerata na festivalima i u klubovima širom sveta. Na njihovom putu našli su se Kina (gde su snimali aktuelni živi album Southern Inspection Tour), Indija, Japan, Meksiko, Sjedinjene Države, Kanada, te brojne evropske zemlje – ove godine nastupaju i na prestižnom London Jazz Festivalu. Nagrade: Joe Zawinul Prize 2012, Jimmy Woode European Jazz Award 2013, prvo mesto na međunarodnom džez takmičenju u Bukureštu 2013.

http://hi5music.at/