Hayden Chisholm Quartet “Things Serbia Did To Me”

Hayden Chisholm – saksofoni  

Ivan Radivojević – truba  

Milica Bozović – kontrabas  

Peđa Milutinović – bubnjevi 

Saksofonista i kompozitor Hejden Čisholm (Otahuhu, Novi Zeland, 1975) stekao je zvanje mastera saksofona na Muzičkoj akademiji u Kelnu sa DAAD stipendijom, nastavljajući studije u Japanu i Indiji. Godine 1995. razvio je novi mikrotonalni sistem koji je nazvao split scales, predstavljajući ga svetu na prvom solo albumu Circe (1996). Od tada redovno snima za programe radija BBC i WDR, objavljuje albume u raznim formatima i putuje širom sveta. 

Radio je muziku za nekoliko instalacija i filmova Nemice Rebeke Horn, a i sam se okušao kao režiser kratkog filma Sisyphus Runs (2016). Bio je asistent direktora Salzburger Festspiele (2008), umetnički direktor džez festivala u Solunu (2018), kao i deset godina vodio festival Plushmusic u Kelnu. Na festivalu u Mersu (Nemačka) bio je Improvizator u fokusu. Po dolasku u Beograd 2016. godine pokrenuo je Dortjol Festival, a 2022. i BAM klub, ugostivši već brojne svetske džezere. 

Godine 2013. objavio je kolekciju 13 CD-ova 13 Views of the Heart’s Cargo koja mu je donela SWR Jazz Prize u Nemačkoj, a tri godine kasnije još jednu kolekciju istog obima Cusp of Oblivion. Snimio je još dvadesetak albuma kao lider/kolider, te nekoliko desetina kao sajdmen u ansamblima Nilsa Vograma (Root 70), Sebastijana Gramsa (Slow Fox), Bernda Fridmena i Dejana Terzića, kao i sastavima Nine Horses, Pluramon i Zeitkrazer, između ostalog. Kao član kvarteta Muse Nilsa Vograma dobio je nagradu za najbolji džez album u Nemačkoj 2021. godine. Na festivalu predstavlja novu muziku, jednim delom prožetu srpskim folklorom koji ga je inspirisao tokom boravka u Beogradu. 

instagram.com/haydenchisholm