Gerald Clayton Trio

Gerald Clayton – klavir, Fender Rhodes
Joe Sanders – kontrabas
Jeff Ballard – bubnjevi 

Pijanista i kompozitor Džerald Klejton (Utreht, 1984) započeo je studije na visokoj školi umetnosti Los Anđelesa, nastavljajući ih na Torntonu u Los Anđelesu (prof. Bili Čajlds) i Menhetnu u Njujorku (prof. Keni Baron). Godine 2006. osvojio je drugo mesto na prestižnom pijanističkom takmičenju „Thelonious Monk“. 

Kao nadareni sajdmen koji je otvoren za različite koncepte, sarađivao je sa uglednim džezerima raznovrsnog izraza, među kojima su Dajana Krol, Roj Hargrouv, Dajen Rivs, Embrouz Akinmusire, Džon Skofild, Teri Lin Karington, Rene Mari i Avišaj Koen. Bio je član kvinteta Clayton Brothers, pod vođstvom oca Džona (kontrabas) i strica Džefa (saksofon i flauta), kao i vodio projekat Monterey Jazz Festival on Tour (sa Ravijem Koltrejnom, Nikolasom Pejtonom i Raulom Midonom). Posebno upečatljiv je njegov angažman u raznim sastavima legendarnog Čarlsa Lojda, počev od 2013. godine. Snimio je sa njim nekoliko albuma i održao niz koncerata, među kojima su i nastupi na Beogradskom džez festivalu, 2014. i 2019. godine.  

Objavio je šest albuma kao lider, te preko dvadeset kao kolider ili sajdmen. Šest puta je nominovan za Gremi; tri puta za instrumentalni džez album, dva puta za improvizovani džez solo i jednom za instrumentalnu kompoziciju. Ekskluzivac kuće Blue Note od 2020, posle koncertnog ostvarenja snimljenog u klubu Village Vanguard, prošle godine je objavio album Bells On Sand. Album sadrži originalne numere, dva standarda i dve kompozicije katalonskog kompozitora Federika Mompoua, a društvo mu čine Čarls Lojd, otac Džon, bubnjar Džastin Braun i portugalska pevačica MARO. 

geraldclayton.com