Enrico Morello Cyclic Signs

Italija

Dom omladine Beograda, Amerikana

Francesco Lento - truba

Daniele Tittarelli - alt saksofon

Matteo Bortone - bas

Enrico Morello - bubnjevi

Bubnjar i kompozitor Enriko Morelo (1988) rođen je u Rimu. Od devete godine svira bubnjeve, a od trinaeste je učio džez. Na letnjim džez radionicama u Sijeni najpre upada u oči Enriku Ravi i Đanluiđiju Troveziju, a potom pohađa specijalni majstorski kurs za profesionalne muzičare, učeći od Erika Harlanda, Džefa Balarda, Bilija Harta i Bilija Dramonda, između ostalih. Godine 2010. u sekstetu predstavlja rad škole na džez festivalu u Panami, te u Bostonu i Njujorku. Kasnije i sam postaje profesor na Siena Jazz univerzitetu.

Tokom druge decenije 21. veka postaje omiljeni sajdmen na italijanskoj sceni, sarađujući sa brojnim džezerima, među kojima su Paolo Fresu, Mirko Sinjorile, Frančesko Pontičeli, Alesandro Lanconi i Frančesko Diodati. Najveću afirmaciju doživljava kao član kvarteta Enrika Rave: album Wild Dance (ECM, 2015) doneo im je titulu najboljeg italijanskog džez sastava u anketi magazina Musica Jazz, a sarađuje sa legendarnim umetnikom i u drugim prilikama, poput septeta Edizione Speciale (ECM, 2021).

Snimio je preko trideset albuma kao sajdmen, među kojima najviše za vodeću italijansku džez produkciju Auand, konačno se odvaživši na autorski prvenac Cyclic Signs, koji ova kuća objavljuje 2021. godine. U formatu kvarteta sa trubom, alt saksofonom, basom i bubnjevima, nesporno je početno nadahnuće Ornetom Kolmenom. Pokretačku snagu čine ritmovi života i njihove brojne transformacije, kao i ples, izazivajući slušaoca neočekivanim obrtima. Centralnu rolu na široj slici ima pak harmonija, udružujući monofone instrumente u polifone strukture raznolikog ambijenta.

https://enricomorello.com/