Avishai Cohen Quartet

Izrael

Dom omladine Beograda, Velika sala

Avishai Cohen - truba

Yonathan Avishai - klavir

Barak Mori - bas

Ziv Ravitz - bubnjevi

„Njegova truba, kao nekad Majlsova, u stanju je da svira najpotresniji ljudski vapaj“. Tim rečima istaknuti američki kritičar Tomas Konrad opisuje muziku trubača i kompozitora Avišaja Koena. Rođen i odrastao u Izraelu, gde je već u desetoj godini solirao ispred big benda i ubrzo putovao sa Izraelskom mladom filharmonijom pod vođstvom Zubina Mehte, Avišaj je ponikao u porodici muzičkih talenata – njegova sestra je najbolja svetska džez klarinetistkinja Anat, a brat Juval cenjeni alt saksofonista i kompozitor. Zajedno su imali i bend 3 Cohens.

Avišaj je studirao u Bostonu, godine 1997. osvojio nagradu na takmičenju „Telonijus Monk“, a potom bio jedan od nosilaca nove njujorške scene koja je bujala u klubu Smalls. Vodio je trio Triveni sa Omerom Avitalom i Našitom Vejtsom, šest godina bio član SF Jazz Collective, te svirao sa Mingus Big Band i Mingus Dynasty, pre nego što je ušao u porodicu ECM Records, najpre kao član kvarteta Marka Tarnera, a ubrzo i kao lider sopstvenog kvarteta i ansambla Big Vicious, kao i u duu sa pijanistom Jonatanom Avišajem. Do danas je objavio dvanaest albuma kao lider/kolider postava različitog formata, pet sa kolektivom Third World Love, četiri sa bendom 3 Cohens, kao i osam kao član sastava Omera Avitala, između ostalog. U Beogradu predstavlja aktuelno izdanje Naked Truth, koje je kuća ECM objavila u proleće ove godine.  

Četvorostruki uzastopni laureat nagrade kritičara magazina DownBeat za najperspektivnijeg svetskog trubača, Koen je danas jedan od pravih čuvara Majlsove vatre, istraživač novih puteva baš kakav je bio njegov najveći uzor.

https://www.avishaicohenmusic.com/